В столицата на Хаити Порт-о-Пренс не е необичайно да се чуват изстрели,

...
В столицата на Хаити Порт-о-Пренс не е необичайно да се чуват изстрели,
Коментари Харесай

Музика насред изстрели: Как неправителствена организация в Хаити спасява деца от насилието

В столицата на Хаити Порт-о-Пренс не е извънредно да се чуват изстрели, които мнозина свързват с бандите. Но тук, в тази зала, това не е принуждение, а музика. Стотици деца от цялостен Порт-о-Пренс се събират с цел да свирят дружно на музикални принадлежности.

Неправителствената организация " Музиката лекува " желае да отвлече вниманието им от бедността и насилието. По данни на Организация на обединените нации бандитския режим е оставил без дом близо 200 хиляди души.

" Когато изсвирвам на пиано, изпитвам благополучие, което не съм усещала от много време ", сподели Естер Сеус, пианистка.

Националната полиция на Хаити изпитва усложнения в битката си с бандите, като в страната с население над 11 милиона души има единствено към 10 000 настоящи чиновници .

От своя страна Съветът за сигурност на Организация на обединените нации упълномощи задгранична задача за сигурност в Хаити, година откакто страната изиска помощ за битка с престъпността. Мисията ще се управлява от Кения, а финансирането и ще пристигна основно от дарения. Президентът на Кения Уилям Руто приветства решението.

" На 21 септември застанах пред Общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да показва рамка, която ще улесни разполагането на многонационална задача за възобновяване на сигурността в Хаити. Радвам се, че Съветът за сигурност отговори непосредствено на този апел ", съобщи Уилям Руто, президент на Кения.

Критиците на задачата предизвестяват за осъществени в предишното злоупотреби от страна на кенийската полиция . Според поддръжниците обаче резолюцията за упълномощаване на силите съдържа строги формулировки за попречване на злоупотреби и приканва за вярно ръководство на отпадъчните води.

По данни на Организация на обединените нации от януари доникъде на август тази година са били убити повече от 2400 души . Имало е и над 950 отвличания. Насилието против дами и деца също се е нараснало. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР